De Tramkade

Sinds het voorjaar van 2014 zijn de machines van mengvoederfabriek De Heus voorgoed tot zwijgen gebracht en zijn de silo's leeg. Gemeente ’s-Hertogenbosch, inmiddels eigenaar van het complex, heeft de Tramkade vooruitlopend op stedelijke herontwikkeling, voor tien jaar in gebruik gegeven voor placemaking. Sindsdien blazen de Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis de Tramkade nieuwe leven in.

Het Tramkadegebouw dat we nu kennen als de Mengfabriek, tevens Rijksmonument, is rond 1909 gebouwd. Gunstig gelegen aan het water en het spoor op de kop van de wijk ’t Zand, was dit het begin van de voormalige meelfabriek Bruyelle. In 1933 werd de fabriek verkocht aan coöperatieve bakkersorganisatie Meneba en vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met de mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. De fabriek werd ondertussen flink uitgebreid. Pas vanaf 1983 kwam de fabriek in bezit van De Heus Voeders.

Wist je dat je op verschillende plekken op de Tramkade locaties kan huren voor activiteiten? De horecagelegenheden: Barkade, Van Aken, en De Bossche Brouwers zijn hier ideaal voor, maar ook de Bossche Kraan of Social Label Lab zijn zeer geschikte locaties. De websites van de horecagelegenheden zijn als volgt:

In de Kaaihallen zitten het World Skate Centrum en de Makersstraat. In de Makersstraat zitten verschillende (creatieve) ondernemers met hun werkplaats. Het World Skate Centrum is een toonaangevende skatebaan in Nederland. Ook is de skatebaan open voor het publiek. Kijk op de website van World Skate Centrum voor de openingstijden en progammering.

De Mengfabriek is gevestigd in het rijksmonument, de voormalige mengvoederfabriek van de Heus. Het markante vierkante gebouw met het torentje aan de Diezekade, de Koudijs fabriek aan de rand van de stad, transformeerde vanaf 2015 van een oude veevoederberging naar hotspot De Mengfabriek.

In de Mengfabriek worden gedurende het hele jaar verschillende activiteiten georganiseerd door verschillende Mengers. Je kunt er genieten van de horeca aan de Diezekade. Eten, drinken, dansen, vintage arcadespellen spelen bij Barkade. De Urban Scene is vertegenwoordigd door de boksschool, de breakdance hiphop dansschool en de diverse muziekstomingen zoals de jazzwerkplaats en DJ studio’s. Er zijn werkplaatsen voor verschillende ambachten zoals de tafels van DOKX en een bassenbouwer.

De mobiliteitsstartup van elektrische scooters, WOW-e, en circulaire ontwerpers en bouwers zoals Buro Kade en Alba Concepts spelen een actieve rol. Ook het kunstenaarscollectief De Cactus, fotostudio SOOW, een trendwatcher en talloze andere betrokkenen dragen bij aan deze boeiende veranderingen. Al deze startups, het onderwijs met de Waardenmakers en het bedrijfsleven vinden elkaar en oefenen, experimenteren er duurzaam op los. Meer informatie vind je op de website van de Mengfabriek.

De Mengfabriek is inmiddels een plek van betekenis op het gebied van stedelijke transitie, sociale innovatie en talentontwikkeling. De circulaire HUB Brabant bestaat uit een netwerk van elkaar aanvullende bedrijven en organisaties op het gebied van circulariteit. Ervaren ondernemers, beginnende startups, kunst-, cultuur- en onderwijsinstellingen en bezoekers ontmoeten elkaar dagelijks, ze dagen elkaar uit en inspireren elkaar.

Drempelloze creatieve ontmoetingsplek

Het Werkwarenhuis is het creatieve centrum op het terrein Tramkade. Dit midden gebouw van de voormalige veevoerfabriek de Heus transformeerde vanaf 2015 naar een drempelloze veelzijdige ontmoetingsplek. Initiatiefnemers Simone Kramer (C-mone), Edwin Vollebergh en Petra Janssen (Studio Boot) startten in 2014 met de creatieve gebiedsontwikkeling in een tienjarig cultureel experiment met de gemeente ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is de creatieve hotspot Tramkade gerealiseerd en geven we via placemaking samen met eigenzinnige denkers en doeners verder vorm aan een mooie plek voor de stad waar iedereen welkom is. Vergaderen in een oude silo? Het Werkwarenhuis heeft divers inspirerende ruimtes voor flexwerken, debat, feesten, bijeenkomsten voor kleine en grote groepen. Voor meer informatie kijk op de website van het Werkwarenhuis.

Social label Lab voor maatschappelijke vernieuwing

Het Werkwarenhuis en het Social label Lab voor maatschappelijke vernieuwing, in 2018 geopend door Koningin Máxima, zijn in 2019 genomineerd voor de Dutch Design Awards als aantrekkelijke leef- en woonomgeving waar mensen en ideeën samen komen. Social label ontwerpt arbeid op maat voor mensen die niet zo makkelijk meedoen zodat ze vakmanschap kunnen leren, waardering en nieuwe kansen krijgen. Design met betekenis voor een sociale economie waarin niemand aan de kant staat. Het samen delen van kennis en creativiteit staat centraal om te kunnen groeien naar werk waar iedereen zelfvoldoening en een mooi product voor terug krijgt. De designproducten zijn gemaakt met toonaangevende ontwerpers en diverse werkplaatsen in Nederland. De Social label producten zijn te zien en te koop op de website van Social Label.

Dansen en maken in de roze fabriek

In de roze fabriek vind je naast de designshop van Social label (bekijk de website van Social Label Shop), ook Club W en pop up restaurant Van Aken waar je lekker kan eten, borrelen en dansen. We initiëren een veelzijdig urban programma voor muziek, dans, performance, design en kunst. Je vindt alle events op de website van het Werkwarenhuis-agenda. Aan de voorkant van het Werkwarenhuis gebouw zijn inmiddels diverse creatieve ondernemers met hun studio’s gevestigd:

  • No more mondays - playful learning
  • Detlet - graphic design
  • Studio Jessica den Hartog-  recycling plastics
  • Circular Tribe
  • Evita Copier
  • Marloes Verhofstadt
  • Dukebox
  • Gewoon, Peggy
  • Metal art creations
  • Brouwerij/proeflokaal de Bossche Brouwers

Op de verdieping van het Werkwarenhuis zijn regelmatig exposities van jonge en gevestigde kunstenaars uit diverse disciplines die nieuwe crossovers opzoeken en interactie met de omgeving aangaan. Via toegepaste kunsten brengen we diverse mensen samen en leggen nieuwe verbindingen om een betere en mooiere wereld te creëren.

Horeca

De Tramkade kent vele leuke plekken om een lekker hapje te eten en/of een drankje te doen.

Wist u dat het zelfs mogelijk is om op de Tramkade te overnachten?

Op het water

Er is zelfs de mogelijkheid om de tramkade vanaf het water te ontdekken. Je kan er vaartochten maken per boot, kano of sup.

Bijeenkomsten

U kunt op diverse plekken op de tramkade terecht voor bijeenkomsten en of vergaderingen. De horecagelegenheden zijn hier ideaal voor, maar ook de Bossche Kraan of Social Label Lab zijn zeer geschikte locaties. Informeer bij de locaties zelf naar de mogelijkheden. Bekijk de website van De Bossche Kraan en website van Social Label Lab.

Ruimte huren

Op dit moment is alle beschikbare ruimte verhuurd. 

Fotografie / Film

Niet voor niets is het terrein van de Tramkade regelmatig het decor voor fotoshoots of filmopnames. De kleurrijke silo’s, de verrassende details, de kraan aan het water, de machines. Er zijn volop mooie plekken te vinden op de Tramkade. Het terrein is, behalve tijdens sommige evenementen, meestal vrij toegankelijk voor fotografie of film. 

Parkeren

De Tramkade beschikt over een eigen parkeerterrein. Hier kan je als bezoeker tegen betaling 24 uur per dag terechtJe kunt niet contant betalen, alleen met betaalpassen.

60 minuten = € 1,80
24 uur = € 15,00

Tramkade 20-28
5211 VB ’s-Hertogenbosch

Kaaihallen
Gemeente ’s-Hertogenbosch
tramkade@s-hertogenbosch.nl

Mengfabriek
06-29032400
post@mengfabriek.nl

Werkwarenhuis
06-12817021
info@werkwarenhuis.nl